Menu
0
Snelle verzending.
Altijd lage verzendkosten.
Alles direct uit voorraad leverbaar
07Apr2020
Zelf een voliere bouwen

Zelf een voliere bouwen

Zelf een volière bouwen: tips en advies

Als u voor de eerste keer een volière gaat bouwen kan dat best lastig zijn. Er zijn een aantal belangrijke punten waarmee u rekening dient te houden. Wij geven handige adviezen en tips voor het zelf bouwen van een volière voor buiten. 

Bepaal de plaats in de tuin

Het is altijd belangrijk om een rustige plaats in de tuin te kiezen, zodat de vogels voldoende rust hebben. Zeker als u wilt kweken dan is een rustige plaats essentieel. Ook is het belangrijk om een plaats te kiezen waar het in de zomer niet te warm wordt. Een beetje zon kan geen kwaad, maar voorkom dat de temperaturen tijdens warme zomerdagen niet te hoog oplopen. Ook is het verstandig om een plaats uit de wind te kiezen. Bouwt u de volière toch een beetje in de wind? Dan raden wij aan om een nachthok te bouwen, zodat de vogels uit de wind kunnen zitten.

Het dak van de volière

Als u een volière gaat bouwen dan kunt u kiezen om de volière volledig, gedeeltelijk of niet af te dekken. Bij het niet afdekken is er wel een volledig bedekt nachthok nodig. Wij adviseren om de volière volledig af te dekken. Zeker als u een betonnen vloer hebt liggen dan zorgt een dak ervoor dat er geen uitwerpselen van wilde (zieke) vogels in de volière terecht komen en ook blijft de bodem mooi droog.

Als u kiest voor geen dakbedekking, maar de volière open te laten, dan kunt u ook beter geen betonnen ondergrond nemen. De kans is dan namelijk groot dat het regenwater op de beton vloer blijft staan. Bij een aarde ondergrond kan het water wel gewoon wegtrekken.

Bij het kiezen van de dakbedekking voor de volière in uw tuin is het belangrijk om rekening te houden met de lichtinval. Het is van belang dat er veel licht door het dak naar binnen komt. Zeker als u van plan bent om de kweken. Met het lengen van de dagen komen vogels namelijk in broedstemming. Let er wel op dat de volière ook niet te veel in de zon staat om te voorkomen dat het tijdens hete zomers niet te warm in de volière wordt. Bijvoorbeeld lichtdoorlatende dakbedekking zorgen ervoor dat het eronder erg warm kan worden. Welke dakbedekking u ook kiest: het is belangrijk om onder de dakbedekking een draad of volieregaas te spannen om te voorkomen dat er geen vogels ontsnappen en ongewenste gasten buiten gehouden worden.

Materiaalkeuze voor de volière

Voor het bouwen van het frame van een buiten volière heeft u globaal genomen de keuze tussen twee materialen, namelijk: hout en aluminium. Beide materialen hebben hun voordelen en nadelen.

Aluminium

Voordelen:

  • Onderhoudsvriendelijk (nauwelijks onderhoud nodig)
  • Kant en klare panelen (hoeven enkel nog in elkaar geschroefd worden)
  • Mogelijkheid om op maat te laten maken
  • Gaas in het frame mogelijk in plaats van erop
  • Niet kapot te krijgen door papegaaien en parkieten

Nadelen:

  • Aluminium is duur in aanschaf
  • Geen natuurlijk materiaal


Hout

Voordelen:

  • Goedkoop in aanschaf
  • Natuurlijke materialen (ziet er vaak mooier uit in de tuin)

Nadelen:

  • Vereist onderhoud (zoals verven)
  • Minder lange levensduur (mogelijk vervangen door rotting)
  • Parkieten en papegaaien kunnen het kapot knagen (verven voorkomt dit)
  • Het bouwen van een frame kost meer tijd

Welk volièregaas gebruiken

Wat het gaas betreft hebben wij speciaal volièregaas. Dit gaas is extra stevig en voorkomt dat vogels kunnen ontsnappen. Bij het kopen van volièregaas adviseren wij om te kiezen voor zwart gaas. Dit zorgt ervoor dat de vogels in de volière beter zichtbaar zijn. 

Als u volièregaas gaat kopen heeft u keuze uit verschillende draaddiktes. Een hogere draaddikte zorgt ervoor dat er minder snel deuken in het gaas komen, doordat deze strakker gespannen kan worden. Welke draaddikte voor uw volière het beste is, is afhankelijk van de toepassing. 

Wat betreft de maaswijdte is het belangrijk om bij parkieten voor 16 of 19 mm te kiezen, voor tropische vogels 7 of 12 mm en voor grote parkieten en papegaaien 25 mm. Soms kan er bij alleen papegaaien gekozen worden van volièregaas met een maaswijdte van 50 mm.

Grootte

Als u zelf een volière gaat bouwen dan is de grootte natuurlijk afhankelijk van de ruimte die u in uw tuin heeft. Allereerst is het belangrijk dat de volière voldoende ruimte biedt voor alle vogels die u erin wilt huisvesten. Wat betreft de hoogte is het belangrijk dat u er zelf goed in kunt staan, zodat u niet hoeft te bukken. Een volière van twee meter hoog is meestal hoog genoeg. Let er wel op dat er per gemeente regels zijn voor het bouwen van een volière. Meestal vindt u de maximale grootte en hoogte in deze regelgeving. Het is dus belangrijk om de regels van uw gemeente na te vragen voordat u begint met het bouwen van een volière.

Nachthok

Als u zelf een volière gaat bouwen is het vaak verstandig om ook een plaats te creëren waar de vogels zich tijdens koude nachten in kunnen verschuilen. Een nachthok is vorst-, vocht- en tochtvrij. Bij een volledig overdekte volière op een plaats zonder veel wind is het niet nodig om een nachthok te bouwen. Bestaat de ondergrond uit aarde en is er geen dak aanwezig? Dan is een nachthok aangeraden, zodat de vogels uit de wind en uit de regen kunnen gaan zitten.

Sluis

Bij het bouwen van een volière is het natuurlijk ook belangrijk om een sluis te maken. Dit is een deel van de volière dat wordt gebruikt om naar binnen te gaan zonder dat er vogels kunnen ontsnappen. De sluis van een volière is meestal niet zo groot, maar biedt vaak wel de opbergmogelijkheid voor voedsel en andere materiaal.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.