Menu
0
Snelle verzending.
Altijd lage verzendkosten.
Alles direct uit voorraad leverbaar
10Jul2023
Nationale bijendag en een bijenhotel maken

Nationale bijendag en een bijenhotel maken

Wist jij dat we op 1 juli Nationale Bijendag vieren? Dit is een belangrijke dag waarop we de aandacht vestigen op de belangrijke rol die bijen spelen in onze wereld. Bijen maken niet alleen heerlijke honing, maar zijn ook onmisbare bestuivers van bloemen en planten. Deze kleine beestjes dragen bij aan de productie van voedsel en het behoud van biodiversiteit. Erg belangrijke beestjes dus.

De Nationale Bijendag is bedoeld om besef te krijgen over de uitdagingen waarmee bijen te maken hebben. Denk hierbij aan het verlies van natuurlijke habitat, het gebruik van pesticiden en klimaatverandering . Al deze punten bedreigen de bijenpopulaties wereldwijd enorm. De nationale bijendag nodigt ons uit om na te denken over wat we kunnen doen om bijen te beschermen en te ondersteunen.

Gelukkig zijn er veel manieren waarop we bijen kunnen helpen. Een belangrijke stap is het creëren van een bijenvriendelijke omgeving. We kunnen bloemen en planten in onze tuinen en balkons zetten die aantrekkelijk zijn voor bijen, zoals lavendel, zonnebloemen en klaprozen. Deze bieden voedsel en nectar voor bijen. Het is ook belangrijk om het gebruik van pesticiden zoveel mogelijk te beperken en te kiezen voor natuurlijke alternatieven.

Daarnaast kunnen we bijen een helpende hand bieden door bijenhotels en nestgelegenheden te plaatsen. Een bijenhotel kun je eenvoudig zelf maken door het volgende stappenplan aan te houden:

Stap 1
Materialen verzamelen: Verzamel materialen zoals houtblokken, bamboestokken, holle stengels, schors, dennenappels en klei. Zorg ervoor dat de materialen schoon en onbehandeld zijn.

Stap 2
Kies een geschikte locatie: Kies een zonnige plek in je tuin of balkon om het bijenhotel op te hangen. Zorg ervoor dat het hotel beschermd is tegen wind en regen.

Stap 3
Houtsnijden: Snijd het hout in stukken van ongeveer 15-20 cm lang. Dit zullen de kamers zijn waar de bijen kunnen nestelen.

Stap 4
Boor gaten: Gebruik een boor met verschillende maten boorbits om gaten van verschillende diameters in het hout te boren. Varieer de diameter van de gaten om verschillende soorten bijen aan te trekken.

Stap 5
Vul de stengels: Als je bamboestokken of holle stengels gebruikt, zorg dan dat de uiteinden dicht zijn. Vul de stengels met klei of boor een stuk hout om als achterwand te gebruiken.

Stap 6
Stapel de materialen: Stapel de bovengenoemde houtblokken, bamboestokken, holle stengels en dennenappels op elkaar om een gevarieerde structuur te creëren.

Stap 7
Bevestig het hotel: Bevestig het bijenhotel stevig aan een muur, schutting of boom, op een hoogte van ongeveer 1,5 tot 2 meter.

Stap 8
Plaats gaas: zorg ervoor dat je gaas plaatst voor het gehele bijenhotel. Er zijn namelijk tal van vogels, waaronder de bonte specht, die gek zijn op deze bijen.

Water en voedsel
Plaats in de buurt van het bijenhotel waterbronnen, zoals een ondiepe schaal met water en stenen waar de bijen op kunnen landen. Zorg ook voor voldoende bloeiende planten in de omgeving om de bijen van voedsel te voorzien.

Geniet: Bewonder de bijen die het hotel bezoeken en geniet van de positieve bijdrage die je levert aan het behoud van deze belangrijke bestuivers!

Onthoud dat bijenhotels tijd nodig hebben om bekend te worden bij de bijenpopulatie in de omgeving. Wees geduldig en geef de bijen de tijd om het hotel te ontdekken en te gebruiken als nestplaats.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.