Menu
0
Snelle verzending.
Altijd lage verzendkosten.
Alles direct uit voorraad leverbaar
07Apr2020
Kippenhok maken

Kippenhok maken

Een kippenhok in je tuin?

Gezellig een paar kipjes in de tuin, de droom van menig terug-naar –de- natuur mens. En waarom ook niet. Maar hoe pak je dat aan? Wat moet je doen om met Pasen gegarandeerd een paar vers gelegde eitjes bij de Paasbrunch te hebben? Natuurlijk kun je een kant-en-klaar hok kopen.  Dit kost al gauw honderden euro’s. Zelf een hok maken is goedkoper en veel leuker en je hoeft er niets een echt handig voor te zijn. Een kip is snel tevreden. Maar hoe groot moet het zijn, hoeveel ruimte neemt zo’n hok in beslag, en, heel belangrijk waar komen de eieren? Voordat je gaat beginnen, moet je daarom een paar dingen weten.

 

Gezellig kippenhok

Kippen hou je natuurlijk nooit alleen. Met een stuk of drie of vier hennetjes heb je al regelmatig verse eitjes. Een haan kan ook, maar dan heb je als snel meer dan vier kipjes. Kippen slapen in een kippenhok, overdag scharrelen ze het liefst in de tuin. Het belangrijkste is daarom een goed en veilig nachthok, waar de  hennetjes graag op stok gaan. Hier worden ook de eitjes gelegd in de legbakken. Zo hoef je niet de hele tuin af te zoeken. Zo’n kippenhok maak je dan eenvoudig zelf!

 

Scharrelkip of  vrije uitloop

Hoe groot het kippenhok moet worden hangt uiteraard af van het aantal kippen en of de kippen naar buiten kunnen.  Is het alleen een nachthok en lopen de kippen overdag vrij rond, dan kunt u met 1 m2/kip volstaan.  Kunnen de kippen niet naar buiten, dan moet u rekenen op wel  3 m2 per kip. 

 

Slapen, leggen en scharrelen in het kippenhok

Kippen slapen op stok. Dit is het gedeelte waar geen gaas zit. Het is het nachtverblijf waarin ook de legplekken zijn. Behalve een nachthok, waar de kippen letterlijk op stok gaan, heeft het kippenhok meestal ook een buitenren die afgeschermd is met kippengaas. Onder de stok zal het snel vies worden, dus zorg ervoor dat hier een bak staat waardoor u de makkelijk schoon houdt. Ook zijn er natuurlijk leghokken, waar de kippen hun eieren leggen. De stok moet hier niet boven hangen, anders bevuilen de kippen hun eigen nest.

 

Ontwerpen van een eigen kippenhok

Bij de bouwmarkt koop je kant en klare hokken, maar het is natuurlijk veel leuker een eigen hok te ontwerpen. Waar moet je op letten? Een goed kippenhok is stevig en solide en makkelijk schoon te houden. Kieren zijn uit den boze, hier hoopt vuil zich op en vergroot de kans op ziekten. Je moet dus zelf in het kippenhok passen, of het kippenhok moet te verplaatsen zijn, zodat de bodem schoongemaakt kan worden. Een scharnierend dak is een optie. Indringers moeten niet bij de kippen kunnen. Niet alleen vossen zijn gek op kippen, ook roofvogels zien hennetjes graag als prooi. Kippengaas of dubbeltjesgaas wordt daarom gebruikt om de buitenren en zijkanten dicht te maken.

 

Hout, vloerdelen en kippengaas

Een kippenhok maak je zelf van staanders, vloerdelen of planken en kippengaas. Je begint met de 4 staanders, dan volgen wandjes van het nachtverblijf. Zet deze lekker hoog op poten zodat de ruimte er onder vrij blijft. Hier kunnen de kipjes lekker scharrelen. Met een trappetje gaan de kippen naar het nachtverblijf. Het trappetje is een simpele plank, waar u wat dwarslatjes op spijkert.

 

 

Materiaal voor het maken van een kippenhok

De wandjes maak je bijvoorbeeld van vloerdelen (deze schuiven makkelijk in elkaar, dat scheelt een hoop getimmer), waar je later de ingang uitzaagt. Voor de stevigheid bevestig je latjes aan de onderzijde en aan de zijkanten van opening. De bodemplaat spijker je dan makkelijk vast. Wil je een schuindak, dan zaag je de gewenste hoek van de vloerdelen. Het dak werk je af met shingles, golfplaat of dakleer, zo blijft de boel waterdicht.

 

Een plek voor het kippen hok

Een goede plek in de tuin heeft beschutting tegen de zon van planten, een lekkere grond om in te pikken en misschien zelfs wel een stukje gras. Kippen zijn zeer nieuwsgierig en scharrelen graag rond. Wil je niet dat je tuin wordt omgeploegd, zorg dan dat de kippen er niet bij komen of beperk je tot een zeer klein aantal kippen. Je kippenhok heeft dan absoluut een buitenren nodig. Check of er geen giftige planten in de tuin staan zoals Vingerhoedskruid, St. Jacobskruid of Taxus, deze kunnen dodelijk zijn voor je hennetjes.

 

Goedkoop zelf maken met kippengaas

Een kippenhok wordt vaak afgewerkt met dubbeltjes gaas, niet voor niets vooral bekend als kippengaas. De mazen zijn klein, zodat de kippen er niet met hun kop doorkunnen. Het kippengaas wordt meestal gedeeltelijk in gegraven zodat vossen niet onder het gaas door kunnen. Ook wordt aan de ovenzijde van het kippenhok wel een uitstaande rand kippengaas gebruikt van ca 30cm, om te voorkomen dat de vos in het gaas en alsnog in het hok kan belanden. Behalve kippengaas zijn er nog veel meer soorten gaas waar je het kippenhok mee kunt afweren. Omdat kippengaas nogal slap is, is het moeilijk om dit heel strak te krijgen. Een optie die fraaier oogt, is dan bijvoorbeeld volieregaas of tuingaas.

 

Help, mijn kippen willen niet op stok

In het nachtgedeelte gaan de kippen op stok en bevinden zich de legbakken. Wanneer je een kippenhok zelf gaat bouwen, is de plek van de stok belangrijk. De meeste kippen gaan vanzelf op stok, maar doen ze het niet, dan kan het zijn dat de plek van de stok verkeerd is gekozen. Kippen houden niet van tocht en zitten graag lekker hoog en droog. Hoe hoog, hangt af van de kippensoort, maar 80 cm vindt een gewone kip helemaal prima. De vorm van de stok is ook belangrijk. Kippen hebben liever geen ronde stok, maar een rechthoekige waarvan de hoeken enigszins afgerond zijn. Een lat van 6 cm breed en 5 cm hoog is uitstekend.

 

Kippenladder en de pikorde in het kippenhok

Denk ook eens aan een kippenladder wanneer je zelf een kippenhok gaat bouwen. Een kippenladder is de plek waar de kippen tot rust komen voor ze op stok gaan. Het kan een oude  tuinstoel zijn, maar het is natuurlijk veel fraaier zelf een trappetje te maken. De rangorde bepaalt de plek van de kip. De beste, meestal hoogste plek, is voor de kip die het hoogste in de pikorde staat.

 

Bouwtekening kippenhok

Weet je nu precies hoeveel kippen je gaat houden, hoe groot het moet worden en waar het kippenhok komt, dan kun je nu eindelijk beginnen aan het bouwen. Maar eerst maak je natuurlijk een bouwtekening. Hierin verwerk je als eerste de benodigde vierkante meters. Aan de hand van de tekening kun je dan bepalen hoeveel hout en kippengaas je nodig hebt. Voor een klein kippenhok is 2,5 vierkante meter gaas al voldoende. Reken er wel op dat u een kniptang nodig heeft waarmee je het gaas op maat kunt knippen, een zaag voor het schuin afzagen van de staanders en planken, en iets van een decoupeerzaag om de ingang van het nachthok mee uit te zagen.

 

Wie maakt het mooiste kippenhok?

Inspiratie en mooie bouwtekeningen voor een kippenhok voor vier kippen met uitloop vind je onder meer op https://www.levendehave.nl/kippenhok-met-uitloop. Op YouTube zijn ook diverse filmpjes te vinden. Vergeet je niet een foto te maken als het project af is? Wij zijn zeer benieuwd hoe je van wat planken en kippengaas een kippenpaleis gaat maken!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.