5 dingen om op te letten bij het kopen van konijnengaas
Je hebt twee nieuwe konijntjes aangeschaft en gunt ze graag de ruimte om de boel te ontdekken. Je wilt echter niet dat ze ontsnappen of onder het gaat door hun weg naar de vrijheid graven. Hoe zorg je ervoor dat je het juiste konijnengaas aanschaft? Hieronder geven wij 5 aandachtspunten om op te letten bij het kopen van konijnengaas.
1. Buigbaar gaas dat ingegraven kan worden
Kies voor gaas dat ook gedeeltelijk ingegraven kan worden. Konijnen staan bekend om hun enorme graafvermogen en nieuwsgierigheid om de wereld buiten hun ren te ontdekken. Kies er dus voor om gaas in de grond te leggen onder hun ren om er zeker van te zijn dat ze niet kunnen ontsnappen. Lukt het niet om gaas onder de ren door te leggen, graaf het gaas dan minimaal 15 cm de grond in om de kans te verkleinen dat ze ontsnappen.
2. Gaas met een kleinere tussenruimte dan 6 cm
Gebruik fijn gaas om te zorgen dat knaagdieren niet de mogelijkheid krijgen om hun pootjes door het gaas heen te steken. Ook ongedierte of grotere dieren worden hiermee tegengehouden. Gaas met kleine vakjes is daarom de beste optie om jouw konijnen te beschermen en niet de mogelijkheid te geven om te ontsnappen.
3. Extra lang gaas
Koop extra lang gaas om te zorgen voor een grote omheining voor je konijnen zodat ze lekker kunnen rennen. Zorg er tegelijkertijd wel voor dat het gaas stevig en stabiel blijft staan. Konijnen zijn eigenwijs en erg nieuwsgierig, dus zullen altijd proberen om een ontsnappingsroute te zoeken.
4. Minimaal 1 meter hoog
Bij het ingraven van je konijnengaas, wat zoals eerder beschreven wordt aangeraden, wordt gaas van minimaal een meter hoog aangeraden, omdat er ook een gedeelte de grond in zal verdwijnen. Bij 1 meter hoogte ben je er vrij zeker van dat een konijn daar niet overheen springt.
5. Soorten gaas
Er wordt niet altijd onderscheid gemaakt tussen kippen- of konijnengaas. Kippengaas is meestal slap en buigbaar, wat niet aan te raden is voor konijnen die zullen proberen er tegenaan te springen of leunen. Kippengaas wat niet stevig is, zal dan snel omvallen. Konijnengaas bestaat vaker uit gelaste delen of steviger gaas, waardoor konijnen minder kans hebben om er tegenaan te springen.