Menu
0
Voor 12 uur besteld? Zelfde werkdag verzonden
Altijd lage verzendkosten.
Alles direct uit voorraad leverbaar
09Oct2021
Konijn los in de tuin laten lopen: let hierop!

Konijn los in de tuin laten lopen: let hierop!

Zit jouw konijn het overgrote deel van de dag in een konijnenhok? Dan is het belangrijk om hem regelmatig los te laten lopen. Bewegingsvrijheid is namelijk een van de basisbehoeften van konijnen. Wanneer ze even los kunnen lopen, bijvoorbeeld in de tuin, dan zullen ze hier flink van genieten. Voordat je jouw konijn los laat lopen is het wel van belang om rekening te houden met een aantal punten.

Overweeg jij om je konijn los in de tuin te laten lopen? Lees in dit artikel waar je rekening mee moet houden en hoe je jouw huis konijnproof kunt maken!

Waarom je konijn los laten lopen?

Konijnen worden vooral gehouden in (te) kleine hokken. Dat terwijl ze eigenlijk flink wat bewegingsruimte nodig hebben. Je konijn regelmatig uit het hok halen en los laten lopen is dan ook ontzettend belangrijk. Hieronder een aantal redenen om je konijn los te laten lopen.

  • Bij onvoldoende bewegingsruimte kunnen konijnen gefrustreerd raken
  • Regelmatig sprintjes trekken zorgt ervoor dat konijnen hun energie kwijt kunnen
  • Loslopen zorgt voor minder verveling en is een stukje verrijking
  • Lichaamsbeweging is goed voor de gezondheid van je konijn

Binnen of buiten los laten lopen?

Ben jij na het lezen van bovenstaande voordelen ervan overtuigd om je konijn los te laten lopen? Dan heb je uiteraard de keuze tussen binnen en buiten.

Vaak is een binnenruimte konijnproof maken niet zo moeilijk. Uiteraard is het wel van belang dat je konijn zindelijk is. Anders adviseren wij om een gedeelte van de kamer af te zetten. Bijvoorbeeld met een konijnenren. Overigens is het ook belangrijk om huisplanten en/of snoeren buiten bereik van je konijn te houden.

Een volledige tuin veilig maken voor je konijn is erg lastig. Zo kunnen er bijvoorbeeld planten giftig zijn en is het lastig om alle ontsnappingsmogelijkheden te blokkeren. Bovendien ligt ook altijd het gevaar van roofdieren op de loer. Een grote buitenren gebruiken is vaak dan ook de makkelijkste optie.

Zo maak je jouw tuin konijnproof

Wil je jouw konijn het liefst lekker los laten lopen in de tuin? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden.

Omheining

Konijnen proberen (bijna) altijd te ontsnappen en zijn daar bovendien ook ontzettend goed in. Zo kunnen ze een weg naar buiten tunnelen of knagen. Ze passen door de kleinste doorgangen, waardoor een goede omheining essentieel is. Om te voorkomen dat je konijn ontsnapt is het van belang om je gehele tuin te omheinen met konijnengaas. Zorg ervoor dat het gaas een flink stuk boven de grond uitkomt én dat deze ook nog minimaal 30 centimeter de grond in gaat. Ondanks de omheining moet je continu controleren of je konijn geen tunnels aan het graven is.

Verwijder giftige planten

De kans is groot dat je geen idee hebt welke planten giftig zijn voor konijnen. Daarom is het verstandig om jezelf op voorhand te verdiepen in welke planten giftig voor konijnen zijn. Twijfel je over een bepaalde plant? Dan kun je deze voor de zekerheid maar beter verwijderen of ervoor zorgen dat die buiten bereik is van je konijn.

Bescherming tegen roofdieren

Konijnen zijn prooidieren, waardoor het gevaar van een roofdier altijd op de loer ligt. Het veiligst is natuurlijk om je konijn in een ren te houden waarin ze voldoende beschermd zijn tegen roofdieren. Verder is het essentieel dat je konijn voldoende schuilplaatsen heeft. Met een goede omheining voorkom je marters en vossen in je tuin.

Laat ze alleen overdag in de tuin

Om je konijn te beschermen is het van belang om ze ‘s avonds veilig terug te stoppen in hun konijnenhok. Zo weet je zeker dat hij beschermd is tegen roofdieren en voorkom je dat die ontsnapt terwijl jij ligt te slapen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.