Menu
0
Snelle verzending.
Altijd lage verzendkosten.
Alles direct uit voorraad leverbaar
01Dec2022
Gaas hekwerk plaatsen? Volg dit stappenplan!

Gaas hekwerk plaatsen? Volg dit stappenplan!

Harmonicagaas plaatsen: wat heb je nodig?

Ga je zelf aan de slag met het plaatsen van een gaas hekwerk? Dan is het uiteraard van belang om de juiste benodigdheden in huis te hebben. Voor het plaatsen van een harmonicagaas hekwerk heb je het volgende nodig:

  • Harmonicagaas
  • Grondboor
  • Draadspanners
  • Ijzerzaag of haakse slijptol
  • Spandraad
  • Draadtang
  • Spanstaven
  • Spanstaafklemmen
  • Rolmaat (30 meter)
  • Bahco
  • Waterpas

Stappenplan voor het plaatsen van een gaas hekwerk 

  • Stap 1: Bepaal het startpunt. Alvorens je begint is het van belang om het startpunt te bepalen. Ofwel vanuit welk punt ga je beginnen het hekwerk plaatsen. Ons advies is om te beginnen vanaf een vast punt. Denk bijvoorbeeld aan een hoek of muur. Bepaal ook het eindpunt en markeer deze met een paal.

  • Stap 2: Bepaal de hoogte van het hekwerk. Om de hoogte van het hekwerk te bepalen is het van belang om een berekening te maken. Naast de hoogte van het gaas moet je rekening houden met 4 centimeter voor de bovenbuis en minimaal 6 centimeter ruimte tussen het gaas en maaiveld. Boor met de grondboor een gat voor de eerste paal zo diep dat de gaashoogte plus 10 centimeter van de paal overblijft. Controleer of de paal waterpas staat om hem vervolgens vast te zetten met snelbeton. Herhaal deze stap voor de eindpaal. Het is hierbij van belang dat deze paal op dezelfde hoogte staat als de eerste paal.

  • Stap 3: Bevestig het spandraad. De volgende stap is het spannen van het spandraad langs de begin- en eindpaal. Zo weet je zeker dat het hekwerk in een rechte lijn geplaatst wordt.

  • Stap 4: Bepaal de afstand tussen de palen. Meet de afstand tussen de begin- en eindpaal en verdeel de tussenpalen gelijk over de gehele afstand. Let op dat er maximaal 3 meter tussen elke twee palen mag zitten. Is het hekwerk 180 centimeter of hoger? Dan raden wij aan om maximaal 2,5 meter tussen de palen te laten.

  • Stap 5: Tussenpalen plaatsen. Nu je weet wat de afstand tussen de palen moet zijn kun je aan de slag met het plaatsen van de tussenpalen. Zorg ervoor dat deze waterpas langs het spantouw worden geplaatst.
     
  • Stap 6: Bevestig de paaldoppen en bovenbuizen. Op de begin- en eindpaal moeten de paaldoppen bevestigd worden. Schuif ook de doorvoerkoppen op de tussenpalen. Maak je gebruik van puntdraadhouders? Dan kun je deze over de staanders plaatsen. Schuif vervolgens de bovenbuizen door de doorvoerkoppen. De buizen kun je koppelen met zogenaamde koppelmoffen. Wanneer de laatste bovenbuis te lang is kun je deze afkorting met een slijptol of ijzerzaag. Om de bovenbuis te koppelen dien je het eindstuk op de doorvoerbuis te schuiven en de eindbeugel om de paal te buigen. Dit zorgt ervoor dat de gaten precies op elkaar uitkomen. Bevestig nu de eindbeugel met een bout, moer en ring aan het eindstuk. Is er sprake van een hoek? Dan is het belangrijk om een hoekversterker te gebruiken.

  • Stap 7: Draadspanners bevestigen. Na bovenstaande stap wordt het tijd om het draadspanners te bevestigen. Knip een stuk draad af van ongeveer 130 centimeter en wikkel deze in het midden van de paal om de beginpaal. Trek het uiteinde van het draad door het kopgat van de draadspanner. Pak vervolgens de rol spandraad en plaats het begin in de as van de draadspanner. Draai het draad vast. Loop vervolgens naar de eindpaal. Knip wederom circa 130 centimeter draad af en wikkel deze om de eindpaal, in het midden. 

  • Stap 8. Knip het spandraad af. De volgende stap is het afknippen van het spandraad. Zorg ervoor dat de draad met voldoende speling afgeknipt wordt. Door de draad in de as van de draadspanner te bevestigen kun je hem vast draaien. Het opspannen kan vanaf twee kanten.

  • Stap 9. Bevestig het spandraad aan de tussenpalen. Om het spandraad aan alle tussenpalen te bevestigen kun je binddraad gebruiken. Dit doe je door het binddraad driemaal om de paal te wikkelen en af te knippen met wat extra lengte. Draai tot slot de twee eindpunten strak om elkaar heen. Gebruik hiervoor een tang.

  • Stap 10. Span het tweede spandraad. Nu is het tijd om het tweede spandraad te spannen. Doe dit ongeveer 10 centimeter van de grond af. Herhaal hiervoor de eerdere stappen.

  • Stap 11. Plaats het harmonicagaas. De basis van het hekwerk is inmiddels geplaatst. Tijd om het harmonicagaas te plaatsen. Het is essentieel om de rol gaas staande uit te rollen van begin- tot eindpaal. Hang het gaas op aan een paar binddraadjes.

  • Stap 12. Bevestig de spanstaaf aan de beginpaal. De volgende stap is het bevestigen van de spanstaaf aan de beginpaal. Rijg de spanstaaf door de eerste rij mazen heen en bevestig de staaf met de spanstaafklem. Controleer of het gaas op de juiste hoogte bevestigd is.

  • Stap 13. Trek het gaas strak. Is de spanstaaf bij de beginpaal bevestigd? Loop dan naar de eindpaal en trek het gaas goed strak. Bepaal vervolgens welke maas als laatste gebruikt moet worden en rijg de spanstaaf door de laatste rij mazen. Door middel van een spanstaafbeugel kun je deze op de eindpaal vastzetten.

  • Stap 14. Bind het gaas vast aan de bovenbuis en de spandraden. Tot slot moet het gaas vastgebonden worden aan de bovenbuis en de twee spandraden. Knip hiervoor een groot aantal stukken binddraad van ongeveer 15 centimeter af. Deze kun je vervolgens aan het gaas, om de bovenbuis of om de spandraden heen bevestigen. Trek ieder stuk binddraad zo strak mogelijk met een tang. Knip eventuele restanten af en tik de geknipte delen naar binnen om verwondingen te voorkomen.

Gelukkig hebben we ook complete sets, wel net zo makkelijk:

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.