Menu
0
Voor 12 uur besteld? Zelfde werkdag verzonden
Altijd lage verzendkosten.
Alles direct uit voorraad leverbaar
24Jun2021
Klimplanten tegen schutting of hekwerk

Klimplanten tegen schutting of hekwerk

Klimplanten tegen je schutting aan te laten groeien zorgt ervoor dat jouw hekwerk wordt omgetoverd tot een groene schutting. Overtuigd en benieuwd naar welke klimplant het beste bij jou past? Je leest in dit artikel welke klimplanten er zijn en welke voor jou de beste keuze is.

De juiste klimplant voor je schutting

Klimplanten kunnen je schutting of hekwerk een stuk natuurlijker laten ogen, maar welke plantensoorten zijn geschikt? De meest bekende klimplanten zijn klimop (Hedera), Clematis Alpina, Kamperfoelie (Lonicera) en de Passiebloem (Passiflora). Bij het kiezen van de juiste klimplant voor je schutting is het belangrijk om rekening te houden met één punt: hechtwortels. Planten met hechtwortels groeien zelf omhoog en kunnen zichzelf prima redden. Kies je voor een klimplant zonder hechtwortels? Dan heeft de plant daarbij hulp nodig.

De keuze voor klimplanten met hechtwortels is natuurlijk wel gemakkelijk. Zo heb je er zelf weinig omkijken naar en geniet je toch van een prachtige groene schutting. Voorbeelden van klimplanten die zelf tegen de schutting omhoog groeien zijn: de klimhortensia, klimop, wilde wingerd of de trompetklimmer.

Alle klimplant soorten op een rijtje

We hebben eerder al een aantal soorten klimplanten benoemd in dit artikel. Om een compleet beeld te krijgen van alle geschikten planten om tegen een schutting of hekwerk te laten groeien hebben we hieronder alle klimplanten op een rij gezet.

  • Klimop (Hedera). Een van de meest gekozen klimplanten om tegen schuttingen aan te laten groeien is de klimop, ofwel Hedera. Deze wintergroene klimplant heeft traditioneel groene bladeren, maar zijn ook verkrijgbaar met zilverbonte of geelbonte bladeren. Kies je voor bontbladige, dan is het goed om te weten dat ze in de schaduw verkleuren naar groen.
  • Passiebloem (Passiflora): Zoek je een klimplant om tegen de schutting aan de zonkant van je tuin te laten groeien? Dan is de passiebloem een goede keuze. Hij heeft prachtige mooie bloemen met groene of knalrode vruchten. Let er wel op dat de Passiflora vorstgevoelig is. Dit betekent dat je de wortels in de winter goed moet afdekken.
  • Kamperfoelie (Lonicera): Deze klimplant, ook wel Lonicera Henryi genoemd, is zowel bladverliezend als groenblijvend verkrijgbaar. Wil je een groenblijvende klimplanten schutting? Check dit altijd even bij aanschaf.
  • Wingerd (Parthenocissus): Een van de snelst groeiende klimplanten is de Wingerd. Voor iedereen die zijn schutting binnen twee jaar dicht wilt hebben is deze snelle groeier een uitstekende keuze. De Wingerd is te koop in verschillende soorten met allerlei bladvormen.
  • Clematis Alpina: Hou jij van een groene schutting met bloemen? Kies dan voor een Clematis. Deze dankbare klimplant is bladverliezend, maar krijgt in de zomer bij voldoende zonlicht een enorme hoeveelheid bloemen. 
  • Wingerd (Parthenocissus): Een van de snelst groeiende klimplanten is de Wingerd. Voor iedereen die zijn schutting binnen twee jaar dicht wilt hebben is deze snelle groeier een uitstekende keuze. De Wingerd is te koop in verschillende soorten met allerlei bladvormen.
  • Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris): Voor een groene schutting met prachtige grote bloemen is de klimhortensia de beste keuze. Deze plant is geschikt voor de noord- of oostkant van de tuin. Hou er rekening mee dat deze klimplant bladverliezend is en geen snelle groeier is.

Groene schutting: hoeveel klimplanten heb ik nodig?

De hoeveelheid klimplanten die je tegen een schutting of hekwerk aanplant is afhankelijk van je geduld en budget. Wij raden aan om minimaal drie klimplanten per meter schutting te plaatsen. Wil je sneller een groene schutting? Dan kun je kiezen voor snelle groeiers of meer klimplanten per meter.

Hekwerk bestellen bij Giga Gaas

Na het lezen van bovenstaand artikel weet je voor welke plantensoort je kiest. Heb je nog geen schutting of hekwerk om de klimplanten tegenaan te laten groeien? Dan zijn de enkelstaafmat hekwerken in ons assortiment een uitstekende keuze.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.